Am asistat de multe ori la dezbateri de genul SEO vs. PPC, PPC vs. media planning, PPC vs. social media, Facebook paid vs. social etc. De cele mai multe ori nu sunt de acord cu acestea, pentru că nu există un panaceu. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje în raport cu celelalte. În plus, folosite corect împreună se vor susține una pe cealaltă, iar rezultatele fiecăreia vor fi mai bune decât dacă ar fi fost folosită idependent. Desigur, sunt și agenții care oferă doar unul dintre aceste servicii și atunci îl recomandă mereu pe acela, chiar dacă nu este cel mai bun pentru client. Când tot cei ai este un ciocan, toate obiectele din jur ți se par cuie…

Dincolo de toate aceste dispute cu care am lămurit că eu nu sunt de acord, în discuțiile PPC vs. media planning apare de multe ori un argument pe care îl consider incorect: „pe Google și Facebook nu o să găsești publicul ZF / Wall-Street / Capital / alt public high profile”.

Rețelele PPC s-au extins în ultimii ani și pot oferi formate sau targetări care erau înainte exclusivitatea regiilor și media plannerilor (să ne gândim doar la pre-roll video, banner 300×600, poziționare abve-the-fold sau retargeting). Argumentul de mai sus este printre ultimele de care se mai agață cei care vor să demonstreze că PPC advertising-ul nu poate fi inclus în anumite campanii.

Să vedem câteva modalități de a targeta publicul business sau alt public high profile prin rețelele PPC:

Google Display Network conține site-uri de calitate

Dacă la început se puteau vedea spații AdSense doar pe site-uri personale sau site-uri obscure, în prezent majoritatea site-urilor sunt în GDN, inclusiv site-uri de top de business, financiar, obiecte de lux, cluburi exclusiviste etc. Mai mult, avem la dispoziție publisheri locali, naționali și internaționali din fiecare categorie. Imaginați-vă ce audiență ați avea și cum v-ați poziționa cu o campanie pe WSJ, Businessweek și CNN.

Nu toate site-urile de publishing sunt în rețeaua Google, însă media planerii știu cel mai bine că audiența site-urilor dintr-o anumită categorie se suprapune în mare măsură. Concret, dacă ai publicitate pe 4 site-uri dintr-o categorie, vei ajunge la peste 90% și din publicul celui de-al 5lea site pe care nu ai putut intra.

Interese precise pe Facebook

Poate că încă sunt voci care susțin că nu este același lucru, că vor neapărat publicul unui anumit site. Păi atunci să mergem direct la acel public 🙂

Putem face asta prin intermediul targetării „Precise Interests” din Facebook Ads:

precise-interests

Facebook este principala sursă de trafic pentru site-urile de publishing. Acum, puteți avea exact aceiași vizitatori pe care îi au și ei. Mitul că pe Facebook ar fi un public de o calitate mai slabă nu trebuie să mai existe, nu atât timp cât facebook.com este principalul referrar pentru acele site-uri!

Dacă audiența obținută prin interese precise nu este suficient de numeroasă, o putem extinde prin topicuri de discuții și categorii de interese.

Categorii de interese

Google și Facebook au cea mai bună profilare, pentru că au date despre majoritatea lucrurilor pe care le facem online. Ele oferă categorii și subcategorii de interese foarte bine nișate pentru a le folosi în campanii. Ofer aici doar câteva exemple, pentru că nu cred în soluții de-a gata sau soluții care să funcționeze la fel de bine în toate campaniile.

broad-categories

interests

Pe lângă utilizatorii cu interese în business, foarte interesante sunt și opțiunile de targetare către cei interesați de bunuri de lux, vacanțe în anumite zone (de exemplu destinații exotice), imobiliare B2B sau anumite tipuri de artă.

Audiențe pe baza locului de muncă

Pe Facebook Ads și LinkedIn Ads avem posibilitatea de a alege publicul țintă și pe baza companiei la care lucrează. LinkedIn merge mai departe spre funcția ocupată în companie. În continuare mai credeți că PPC-ul este inferior la acest capitol? Utilizatorii oferă tot mai multe informații în rețelele sociale, iar acestea le folosesc pentru a oferi mai multe criterii la alegerea audiențelor în campanii de publicitate.

Am început articolul scriind că fiecare canal online are avantajele și dezavantajele sale. Cred în continuare că publicitatea pe regii are rolul și avantajele sale, însă alegerea audienței nu mai este un avantaj în raport cu publicitatea PPC. Tehnici precum analytics remarketing de la Google sau custom audiences de la Facebook sunt mai avansate decât retargetingul oferit de adservere. În același timp, și furnizorii de PPC advertising mai au de lucrat la oferta de display advertising, însă lucrurile evoluează rapid în curtea lor.

Scriam în urmă cu o lună că Google schimbă search-ul și modul în care facem campanii AdWords. Același impact îl are și pentru media planning. Indiferent dacă facem PPC sau media planning, trebuie să ne adaptăm la noua eră a publicității online, una în care Google și Facebook (în curând poate și alte rețele sociale) au o putere imensă.

Etichete: , , , ,