Google Analytics a continuat să îmbunătățească rapoartele privind analiza surselor de trafic. Dacă inițial tot creditul pentru conversie îl lua ultima sursă de trafic non direct, pe finalul lui 2011 au introdus multi-channel funnels, rapoarte care prezentau vizitele anterioare conversiei. Nici acestea nu erau suficiente din cauză că se limitau la numărarea apariției unei surse de trafic până la conversie.

Un alt instrument GA, Attribution Modeling, merge mai departe și calculează aportul fiecărei surse de trafic la conversie. Astfel, dacă s-a efectuat o tranzacție de 250 lei, suma va fi împărțită între sursele de trafic prin care acel vizitator a ajuns pe site 30 de zile înainte de conversie (intervalul poate fi și el customizat pânp la 90 de zile).

modeling

Există mai multe modele disponibile de împărțire a veniturilor la surse de trafic. Utilizatorul poate alege din interfața GA între:

  1. Atribuirea întregii sume către sursa pe care s-a dat ultimul click, chiar dacă este trafic direct
  2. Atribuirea întregii sume către sursa pe care s-a dat primul click
  3. Liniar – pur și simplu împarte suma totală la fiecare sursă de trafic din intervalul de timp ales până la conversie
  4. În funcție de timp – cu cât clickul a fost mai apropiat de conversie, sursa lui de trafic va primi o valoare mai mare, considerându-se că a avut un aport pe măsură
  5. Un model customizabil. Aici posibilitățile sunt foarte multe. Dintr-o interfață asemănătoare cu cea de la Advanced Segments din GA, se poate alege modelul optim pentru fiecare afacere. Modelele pot fi complexe, precum atribuirea unei sume mai mari pentru căutările ce conțin produse și mai mici pentru cele care conțin termeni de brand sau atribuirea proporțională în funcție de timpul petrecut în site sau numărul de pagini încărcate.

Se poate lucra în parale cu mai multe modele de atribuire a conversiilor pentru a observa punctele forte și punctele slabe ale fiecărei surse de trafic.

Attribution Modeling Tool este disponibil în Google Analytics Premium (adică varianta plătită). La sfârșitul lui 2012 au anunțat că va fi disponibil gradual și în conturile gratuite de GA, astfel că în perioada următoare ar trebui să îl vedem în toate conturile.

Multi-Channel Funnels si Attribution Modeling Tool sunt surse importante de date pe baza cărora se poate analiza și se pot obține insight-uri valoroase. Sunt acestea suficiente? Nu, și Google știe asta, motiv pentru care va continua să îmbunătățească. Urmează să împartă sursele de trafic pe modelul Paid – Owned – Earned, des folosit de către agențiile de media. Toate aceste rapoarte noi vor ajuta la crearea unui mix de media potrivit fiecărei afaceri, precum și la optimizarea fiecărei campanii.

Etichete: , , ,