Dezvoltarea mediului online a făcut să apară noi profesii. Din păcate, multe dintre ele sunt încă greșit înțelese, cum este și cazul specializării în web analytics (indiferent de cum sună titlul exact).

Sunt oameni în industria online care au înțeles locul web analytics în formarea deciziilor de marketing și business. Dar chiar și ei sunt în eroare când vine vorba de rolul specialistului în web analytics. Știu că obțin informații utile prin web analytics, dar cred că persoana care se ocupă de web analytics nu face decât să le livreze aceste date, pentru ca altcineva să ia deciziile.

Parte din vină o au și cei care lucrează în analytics / insights (sau cum se mai cheamă în diverse firme). Când au ocazia să discute cu persoane din conducere, apelează la noțiuni precum bounce rate sau new visits. De câte ori iau managerii decizii privind viitorul afacerii în funcție de acești indicatori?

De multe ori ne prezentăm drept cei care se ocupă de măsurarea web, deși aceasta este doar o etapă din ceea ce facem. Este doar unul dintre mijloacele prin care obținem scopul. Un alt mijloc sunt instrumentele de web analytics. Nici ele nu ne fac treaba, dar ajută. Chiar pe acest site am scris mai mult despre desele noutăți apărute la partea de instrumente, și mai puțin despre partea de analiză.

Analytics nu înseamnă nici măsurătoare, nici indicatori sau metrici cum am mai auzit și nici software-ul de statistici. Înseamnă analiză; cu asta ne ocupăm. Nu oferim date, ci insight-uri care duc la acțiuni. Optimizăm de la site-uri și campanii de marketing, la decizii de marketing și business.

Etichete: ,