În iunie scriam cum să măsurăm campaniile de publicitate cu Google Analytics. Soluția stă în customizarea URL-urilor în funcție de fiecare campanie, sursă, reclamă, cuvânt cheie etc. Sunt 5 parametri cu ajutorul cărora se face acest lucru. Partea rea este că având URL-uri diferite pentru aceeași pagină, este posibil ca motoarele de căutare să vadă în asta conținut duplicat. Este puțin probabil să facă o astfel de eroare, în special în cazul tool-urilor cunoscute de web analytics, dar dacă vrei să dormi liniștit că asta nu se va întâmpla, există soluții.

Din Google Webmaster Tools poți seta ca Google să ignore acești parametri, după cum se poate vedea în următoarea imagine (Site configuration \ Settings \ Parameter handling):

parametrii_wt

Tool-ul pentru webmasteri oferă și alte setări cu ajutorul cărora șansele de conținut duplicat să scadă, pe lângă cauza parametrilor pentru analytics.

Există și alte soluții prin care te poți asigura că motoarele de căutare nu vor vedea noile URL-uri drept conținut duplicat, fără să transmiți asta la fiecare 🙂 Una dintre acestea este folosirea de canonical URL din HTML. Mai puteți rezolva problema și prin modificări la URL-uri (înlocuirea „?” cu „#”).

Etichete: