Segmentarea este inima activităților de web analytics. Instrumentele de colectat date oferă mai multe modalități pentru realizarea segmentării, în funcție de scop.

Probabil că cel mai simplu sunt de folosit funcțiile numite chiar segmentare de către instrumente, însă de cele mai multe ori acestea se limitează la segmentat rapoarte, neacoperind decât superficial partea de analiză. Alte funcții care pot fi folosite pentru diverse segmentări sunt filtrele, sursele de trafic, customizările link-urilor și ale altor variabile etc.

etichete

O variantă mai peste mână decât cele amintite mai sus, dar de multe ori mai eficientă, este tagging-ul (etichetarea). Să ne imaginăm că vrem să comparăm câte pagini au văzut vizitatorii înregistrați cu câte au văzut ceilalți. Sau că vrem să vedem cât a durat până să treacă dintr-o tabără în cealaltă. În acest exemplu simplu, trebuie să segmentăm în două categorii vizitatorii. Vom face asta aplicându-le vizitatorilor din fiecare categorie câte o etichetă diferită, pentru ca apoi să avem statistici separate pentru cele două tipuri de utilizatori ai site-ului.

Datele rezultate sunt mult mai utile decât în cazul simplei filtrări a unui raport. Prin aceeași metodă putem segmenta vizitatorii site-ului în funcție de faza de cumpărare în care se află sau în funcție de scopul pentru care accesează site-ul.

Probabil cea mai mare limitare este că indiferent de instrumentul folosit, acest tip de segmentare se face înainte de colectarea datelor pentru analiză. De regulă, în Google Analytics se utilizează variabilele customizate (custom variables), iar în SiteCatalyst se fac prin Segment Definition Builder, dar acestea nu sunt singurele căi spre acest tip de segmentare.

 

Sursă foto: craftapalooza

Etichete: , , , , , , , ,