Web Analytics Association definește 26 de indicatori. Nu toate serviciile de web analytics folosesc însă acești termeni exact cum recomandă asociația. Pentru a nu genera și alte neînțelegeri, indicatorii vor fi numiți în acest articol folosind denumirile originale (în engleză).

Google Analytics

Iată indicatorii definiți la fel de către WAA și GA: Page, Page view, Visits/Sessions, Unique visitors, New visitor, Return visitor, Entry page, Landing page, Exit page, Visit duration, Visit referrer, Click-through, Click-through rate/Ratio, Page views per visit, Page exit ratio, Single page view visits (bounces), Bounce rate, Event, Conversion.

În cazul altor 6 indicatori, ei lipsesc din Google Analytics. Este vorba de: Repeat visitor, Internal referrer, External referrer, Search referrer, Original referrer, Single-page visits.

Referrer este definit diferit de Google Analytics față de standardele WAA. Pt WAA este URL-ul care a generat vizita pentru pagina curentă (sau obiectul curent), iar pt GA este URL-ul care a generat vizita (același pentru toate paginidile vizitate într-o sesiune).

IndexTools / Yahoo! Web Analytics

Indicatorii pe care îi definește la fel ca WAA: Page, Page views, Visits/Sessions, Unique visitors, New visitor, Entry page, Landing page, Exit page, Visit duration, Referrer, Visit referrer, Original referrer, Click-through, Click-through rate/Ratio, Page views per visit, Page exit ratio, Single page view visits (bounces), Bounce rate, Event, Conversion.

3 indicatori nu sunt folosiți de Yahoo! Analytics: Repeat visitor, External referrer, Single-page visits.

Ce folosește Yahoo IndexTools în locul metricilor WAA

Return visitor este înlocuit de IndexTools cu Returning visits.

Internal referrer nu este folosit în general în IndexTools. Din nou, au un indicator complementar, numit Internal campaigns.

Search referrer este înlocuit de External/Internal Search Phrases (asemănător are și Google).

Tragem linie

Diferențele între soluțiile gratuite de la Google și Yahoo! nu sunt foarte mari. Google utilizează 19 indicatori așa cum sunt definiți de standarde, iar Yahoo! cu unul mai mult. În general, indicatorii care nu sunt folosiți sunt înlocuiți cu alții de către furnizorii de soluții web analytics. Până și indicatorul folosit diferit de GAnalytics, există și la ei cu numele Referral, însă nu apare în rapoarte ci poate fi folosit doar ca filtru.

Utilizatorii trebuie să acorde totuși atenție sporită când lucrează cu soluții diferite. Să nu uităm că există mult mai multe instrumente de web analytics și că multe permit și customizarea modului în care calculează indicatorii.

Etichete: , , , , , , , , , ,