ASINCRÓN ~ă (~i, ~e) Care nu se face, nu se petrece în același timp.

În urmă cu 3 săptămâni anunțam că Google Analytics a scos din beta codul asincron și promiteam un articol detaliat pe această temă.

Avantaje

Noul cod care este introdus în pagini pentru a colecta date despre vizitatorii acestora va crește acuratețea datelor și viteza de încărcare a paginilor. Cum face asta? În trecut, se recomanda ca liniile de cod pentru analytics să fie introduse la sfârșitul paginilor, pentru a nu întrerupe încărcarea altor elemente din pagină pe timpul în care el încărca fișierul javascript. Unii vizitatori chiar părăseau site-ul înainte de a încărca acest fișier, așadar nu mai erau „văzuți” de analytics.

Noul cod nu mai creează astfel de probleme, folosind abilitatea dată de HTML 5 browserelor pentru a încărca elemente în mod asincron. Așadar, conform definiției de la începutul acestui articol pentru cuvântul asincron, încărcarea altor elemente din site nu va mai aștepta după codul de Google Analytics, deci acesta poate fi introdus oriunde în pagină. Fiind în partea de sus, va fi încărcat de o parte mai mare a utilizatorilor site-ului, iar datele vor fi mai apropiate de realitate.

Instalarea, pentru începători

De unde îl luăm

În contul de Google Analytics, dacă vom intra pe „edit” de lângă numele profilului (lista cu site-uri de la început), vom găsi în dreapta sus opțiunea „Check status”, care va încărca o pagină ce conține și noul cod.

Unde îl punem

În codul fiecărei pagini din site, preferabil chiar înaintea tag-ului </head>.

Cum știm ce versiune folosește un site

Ne uităm în codul sursă al unei pagini la linia care conține _trackPageview. Dacă este versiunea nouă a codului, va începe cu _gaq.push.

Linie din vechiul cod:

pageTracker._trackPageview();

Linie din noul cod:

_gaq.push(['_trackPageview']);

Cum funcționează

În noul cod se poate observa că apelarea fișierului javascript este în partea de jos a sa și nu în partea de început ca până acum. Înainte, se aștepta încărcarea fișierului ga.js pentru a trimite datele către server. Acum, datele sunt trimite înainte de această încărcare (mai exact, execută comenzile care fac asta).

ATENȚIE! Pe acest site am scris și voi mai scrie articole despre funcții avansate de Google Analytics, care pot fi activate cu ajutorul unor linii de cod în plus. Cu ocazia trecerii la noul cod, cei care folosesc respectivele funcții ar trebui să schimbe și acele linii de cod!

Etichete: , ,